Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Jaguar

Kinesiska BYD vill bygga batterifabrik till Jaguar

Den kinesiska elbils- och batteritillverkaren BYD vill bygga en batterifabrik i Europa. Om Jaguar Land Rover nappar på BYD:s erbjudande kan det bli en ny fabrik i Storbritannien.

Flera stora batteritillverkaren planerar att bygga nya anläggningar i Europa för att möta den ökade efterfrågan på batterier till elbilar och annan energilagring. Vi har tidigare berättat om nya Britishvolt som kopierat svenska Northvolts affärsmodell för att försöka finansiera bygget av en ny batterifabrik på de brittiska öarna.

Men nu kan Britishvolt få konkurrens. Kinesiska BYD, som ska börja sälja elbilar i Europa senare i år, är enligt uppgifter i samtal med Jaguar Land Rover om att bygga en ny batterifabrik. BYD funderar på flera olika platser i Europa men får de till ett avtal med Jaguar talar mycket för att det blir en fabrik någonstans i Storbritannien.

Jaguar-chefen Ralf Speth har flera gånger uttalat att det behövs en batterifabrik nära bilfabriken för att Jaguar Land Rover ska kunna bli konkurrenskraftiga.

Foto: BYD

 BYD Tang BEV 600 är snart tillgänglig i Norge. Läs mer om det här.

Den brittiska regeringen har förstått hur angeläget det är med en batterifabrik och skapat Faraday Battery Challenge för att locka till sig investerare och tillverkare. Britterna vet att de konkurrerar med flera andra länder om att få fabriker och när nu Brexit-förhandlingarna klarnat en aning finns det förutsättningar att sätta igång och bygga.

Foto: Jaguar

 Prisbelönta elbilen Jaguar I-Pace.

Jaguar Land Rover och BYD kan komma att utöka sitt samarbete och teckna avtal om en global leverans samt gemensam utveckling av elektrifierade drivlinor.

BYD tillverkar och säljer redan elbilar i Kina och planerar en introduktion i Europa under andra halvåret 2020. Det är modellen Tang som ska börja säljas i bland annat Norge och Sverige. BYD ägs delvis av den amerikanske investeraren Warren Buffetts företag Berkshire Hathaway. Buffett beskrivs som en av världens rikaste personer och den kanske främste industribyggaren och investeraren i modern tid.

Jaguar säljer i dag elbilen I-Pace, Årets Bil i Europa 2019, och planerar att lansera flera nya elbilar de kommande åren och tillverkning av elbilar i sina egna fabriker i Storbritannien.