Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Kinesiska Chery protesterar mot att Mercedes elbilar ska heta EQ

Mercedes kommande elbilar ska gå under namnet EQ. Valet av namn har nu stött på patrull på världens största elbilsmarknad Kina. Biltillverkaren Chery har redan lagt beslag på de två bokstäverna.

Det var förra sommaren som det blev känt att Mercedes gör som BMW när det gäller märkets elbilar – de ger elbilarna ett eget varumärke, EQ i Mercedes fall (BMW kallar sina för i). På Parissalongen i höstas visades första konceptbilen upp – Generation EQ.

1 200 mil från Parissalongen satt ledningen för kinesiska Chery Automobile Company och skruvade på sig över Mercedes val av bokstäver. Under två års tid har de nämligen salufört en elbil under namnet eQ.

Nu har Chery skickat in ett klagomål till kinesiska motsvarigheten till patent- och registreringsverket. De hoppas på att få ett positivt beslut som hindrar Mercedes från att sälja elbilar under namnet EQ på världens största elbilsmarknad.

Mercedes har valt att inte kommentera Cherys protest.

Hur utgången blir vet ingen i nuläget, men att Mercedes har valt ett namn som redan är upptaget i elbilssammanhang på världens viktigaste bilmarknad är en aning sensationellt. Eller så känner sig Mercedes så trygga i sitt val med tanke på att kinesiska företag gärna och ofta kopierar friskt i form av design, logotypers utseende och till och med varumärkesnamn.