Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Kinesiska Chery värvar Porsche-designer

Hakan Saracoglu var delaktig i designarbetet med Porsche Boxster, Cayman och 918 Spyder. Nu ska han flytta till Shanghai för att ta fram Cherys nya design-DNA.

Kinesiska biltillverkaren Chery, mest känd för lågprisbilen QQ, har inte gjort sig känt för att flytta fram gränserna när det gäller bildesign. När man granskar deras modellutbud kan man fråga sig om de har någon design överhuvudtaget. Nu satsar de dock stort på att den uppfattningen ska ändras.

 Cherys senaste rekrytering är designern Hakan Saracoglu som närmast kommer från Porsches designavdelning. 47-årige Saracoglu har arbetet för Porsche de senaste 15 åren och bland annat bidragit till designen av Boxster, Cayman och 918 Spyder. Han inledde sin karriär hos Ford med modellerna Focus och Mondeo.

 Saracoglu blir nu ansvarig för en 30 man stark designavdelning i Shanghai. Han ska bland annat leda arbetet med nya designkoncept men även utvecklingen av nya produktionsbilar, allt ifrån småbilar till stora suvar.

 – Chery är inte bara QQ. Företaget håller på att omdefiniera sig självt. Chery ska stå för värde, design och ska få kundernas förtroende, säger Hakan Sarocoglu till nyhetsbyrån Bloomberg.

 Saracoglu är bara ännu en i raden av många chefer inom bilindustrin som flyttar österut. BAIC har anställt tidigare Ferrari-designern Leonardo Fioravanti som chefsdesigner och icke att förglömma är nystartade Qoros som har lockat till sig ett stort antal västerländska bilhöjdare. Många lockas av det betydligt högre löneläget i Kina, där bilcheferna ofta får två till tre gånger så hög lön som i Europa eller USA.