Kinesiskt bolag miljardinvesterar i Nevs

Kinesiska GSR Capital har beslutat sig för att satsa omkring fyra miljarder kronor i Nevs. Samtidigt planerar det kinesiska bolaget att starta en sammansättningsfabrik för elbilsbatterier i Trollhättan.

Nevs i Trollhättan har slutit ännu ett avtal med ett kinesiskt företag. Det är GSR Capital, som tidigare satsat i Nevs, det handlar om och denna gång är satsningen på omkring fyra miljarder kronor. Investeringarna görs i form av ett konvertibelt lån som kommer att omvandlas till Nevs-aktier.

– Detta betyder enormt mycket för vårt företag. Vi har letat efter en långsiktig partner och GSR Capital blir perfekt för oss, på många sätt, säger Stefan Tilk, vd och koncernchef på Nevs, och fortsätter:

– GSR ger oss inte bara oss ett finansiellt tillskott, företaget är också mycket engagerat i elbilar och affärer runt elbilar och olika satsningar mot ett grönare samhälle.

– Med GSR:s investeringar kommer Nevs att kunna ta ytterligare steg mot det gröna målet, mot framtidens hållbara mobilitetslösningar, säger Nevs huvudägare Kai Johan Jiang.

Utöver miljardinvesteringen avslöjade GSR Capital under gårdagens möte i Trollhättan, som för övrigt statsminister Stefan Löfven närvarade vid, att de också har planer på att etablera en fabrik för sammansättning av elbilsbatterier på Nevs fabriksområde (gamla Saab) i Trollhättan. Detta sker i så fall i en form av samarbete med Nissan Batteries.

Batterierna som är tänkta att sättas samman i Trollhättan ska kunna användas i olika varumärkens elbilar, inte bara i Nevs bilar.

– Nevs uppfyller alla förutsättningar för en sådan tillverkning; god tillgång på elkraft, perfekt läge nära älven, vägar och järnvägar. Vi ligger mitt i Sveriges industriella hjärta, med Nevs, Volvo och många andra företag inom automotive. På Nevs eget industriområdet finns det dessutom mark för en sådan fabrik, säger Stefan Tilk.

På bilden ovan ses Nevs konceptbil InMotion.