Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Daimler

Klart: Mercedes och Geely bygger Smart i Kina

Nu är det godkänt och klart. Mercedes och Geely ska börja bygga eldrivna Smart-bilar i Kina. De två biljättarna bildar ett gemensamt bolag där den förre Lynk & Co-chefen Tong Xiangbei blir ansvarig och 2022 ska den nya Smart-bilen säljas över hela världen.

Planerna på ett gemensamt elbilsprojekt mellan Mercedes och Geely avslöjades redan förra året efter att Mercedes skrinlagt planerna på att lägga ner bilmärket och Geely investerat i Daimler. Nu har också den kinesiska regeringen gett tillstånd till en bilfabrik i Kina.

Eldrivna Smart ska byggas i Ningbo och totalt investeras cirka fyra miljarder kronor för att inleda tillverkningen. Bilen ska designas av Mercedes och vara klar för global försäljning om två år.

Mercedes presenterade Smart 1998 men bilmärket har trots flera olika satsningar gjort förlust varje år. Analysföretaget Evercore ISI uppskattar enligt branschtidningen Automotive News att Daimler förlorat så mycket som sju miljarder kronor årligen de senaste åren men nu hoppas Geely och Mercedes att unga bilköpare ska hitta bilmärket i det digra utbudet av elbilar.

Dagens generation Smart-bilar ska fortsätta att byggas av Mercedes i fabriker i Frankrike och Slovenien. I Slovenien delar Smart fabrik med Renault då modellerna ForTwo och ForFours också säljs som Renault Twingo. Från och med 2022 ska fabriken i Frankrike bygga den eldrivna versionen.

Geely får tillsätta vd-posten i det gemensamma nya företaget och har valt Lynk & Co:s Tong Xiangbei för uppdraget. Tong Xiangbei har tidigare arbetat 17 år på Ford och var sedan 2015 ansvarig för bygget av fabriker till Lynk & Co-bilarna.

Redan 2018 investerade Geely i Daimler-aktier och tog snabbt kontroll över 9,7 procent av aktierna. Geely har, förutom Smart, också startat en bildelningstjänst i Kina tillsammans med Mercedes.

Beskedet från Geely och Mercedes kommer bara några dagar efter det att BMW avslöjat att de tänker bygga eldrivna Mini-bilar tillsammans med kinesiska Great Wall.

Bilden ovan visar dagens generation Smart-elbil EQ fortwo.