Klart: PSA köper Opel för 21 miljarder kronor
Nu står det klart att PSA Peugeot Citroën köper Opel samt Vauxhall av General Motors. Motsvarande 21 miljarder kronor kostar det fransmännen att bli ägare av det tyska bilmärket samt det brittiska.
I och med affären avslutas en nästan 90-årig era. General Motors köpte nämligen in sig i Opel 1929 och tog full kontroll över Adam Opels (1837-1895) livsverk 1931. I amerikanernas ägo har den tyska biltillverkaren befunnit sig sedan dess. Nu ska det dock pumpas in ny luft i förlusttyngda Opel och brittiska syskonvarumärket Vauxhall, för franska bilkoncernen PSA Group har kommit överens med GM om att köpa Opel, Vauxhall och dess finansiella verksamhet i Europa för 2,2 miljarder euro, motsvarande 21 miljarder kronor.
Själva varumärkena kostar fransmännen 1,3 miljarder euro medan den finansiella biten kostar dem 900 miljoner euro.
Opel har, som ovan nämnt, varit en förlustaffär för GM under många år. Sedan år 2000 ska Opel ha gått med 136 miljarder kronor i förlust. Så sent som i fjol var förlusten 2,3 miljarder kronor.
Men fransmännen ser fram emot att göra Opel till en vinstinbringande biltillverkare igen. Om tre år förväntas Opel ha en vinstmarginal på två procent och 2026 ska väntas den uppgå till sex procent.
PSA-chefen Carlos Tavares säger att han har höga förhoppningar efter förvärvet av Opel och Vauxhall. Han kallar företaget för fantastiskt och fokus ligger på att snabba på verksamhetens vändning till vinst.
I affären ingår elva fabriker och cirka 40 000 anställda. I och med köpet av Opel blir nu PSA/Opel Europas näst största bilkoncern efter Volkswagen.
Opel och PSA-koncernen har sedan 2012 ett tekniksamarbete som redan mynnat ut i några modeller, bland annat nya Citroën C3 och nyligen presenterade Opel Crossland X som delar plattform med varandra.
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se