Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Ford

Köln vann över Craiova – får Fords nya elbilsfabrik

Tyska Köln eller rumänska Craiova? Det var valet när Ford planerade för var en ny billig elbil ska byggas. Och det blev Köln som vann den viktiga dragkampen.

Ford har byggt bilar och motorer i Köln i många år och har varit en viktig del av Fords närvaro i Europa. Ändå ansågs rumänska Craiova ligga bättre till när Ford skulle välja fabrik för sin nya elbil. De lägre lönekostnaderna ansågs vara en viktig del i Fords beslutsunderlag, men nu avslöjar flera tyska tidningar i Köln att det blir fabriken i Tyskland som kommer att få bygga elbilen.

Ford ska investera totalt cirka 10 miljarder kronor för att förbereda fabriken för den nya elbilen. 

Börjar bygga 2023

Ford har köpt rätten att använda Volkswagens nya elbilsplattform MEB. Det är samma plattform som VW använder för sina ID-bilar. Ford ska börja bygga MEB-bilar i början av 2023 och fram tills dess kommer fabriken i Köln att fortsätta att bygga modellen Fiesta.

Ford har inte velat bekräfta valet av fabrik för elbilen.

I januari 2019 meddelade Ford och Volkswagen att de inleder ett samarbete gällande transportbilar och mellanstora pickuper. Redan då annonserades att samarbetet kunde utökas för att gälla även självkörande bilar och elbilar.

LÄS MER: Fords och Volkswagens första bil kommer 2022 

VW bygger en Ranger

Fords MEB-bil ska utvecklas och designas på Fords utvecklingsavdelning i Merkenich, som ligger nära Köln. Bilen ska börja byggas och säljas 2023. Ford har också planer på att bygga en andra elbil. Båda bilarna ska designas för att kunderna ska se att de kommer från Ford och inte från Volkswagen. Målsättningen är att bygga över 600 000 elbilar på plattformen under en sexårsperiod.

Bland transportbilarna och pickuperna väntas samarbetet resultera i en ny skåpbil med tydligt släktskap med Volkswagen Caddy och att Volkswagen bygger en ny pickup på samma plattform som Ford Ranger.