Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Stellantis bilfabrik i Toulouse.
Stellantis bilfabrik i Toulouse.
Stellantis bilfabrik i Toulouse.
Stellantis bilfabrik i Toulouse. Foto: Jan-Erik Berggren

Komponentkrisen värre för bilbranschen än corona

Det italienska bilfacket är hårt pressat.

Anledningen är inte corona utan bristen på halvledare som stoppar produktionen i flera anläggningar.

– Det här är mycket värre än nedstängningen förra året, säger bilfackets Ferdinando Uliano.

Flera biltillverkare har drabbats hårt av den pågående komponentkrisen. I en rundringning till flera av de stora importörerna svarar så gott som alla att bristen på material kommer att påverka produktionen av nya bilar under hösten 2021 och troligen under hela 2022. Från USA kommer rykten om att problemet inte är löst förrän någon gång under 2023.

Rundringningen visar att det bara är två bilmärken som svarar att de inte ser att produktionen ska behöva påverkas. Kia har nu precis som tidigare lyckats runda problemen och Tesla har bland annat uppdaterat sin mjukvara för att kunna använda en annan typ av halvledare i sina bilar.

Vi minns att Kia också klarade av krisen under införandet av WLTP-testerna då flera andra tillverkare hade problem att få sina modeller godkända, vilket skapade köer och långa leveranstider.

För att ändå försöka sälja bilar har flera tillverkare valt ett erbjuda kunderna bilar med mindre avancerad utrustning. Några tillverkare har också byggt bilar och parkerat dem i väntan på att vissa delar ska monteras senare, allt för att hålla igång fabrikerna.

Bygger färre bilar

Hos den nybildade biljätten Stellantis har bilfacket beräknat att koncernen kommer att bygga cirka 1,4 miljoner bilar färre än planerat det här året. Produktionen i Italien har drabbats hårt vilket oroar fackets ordförande Ferdinando Uliano.

– Halvledarorkanen påverkar oss betydligt mer än nedstängningen under coronautbrottet. Och det här kommer att fortsätta under hela första halvåret 2022, säger Ferdinando Uliano.

Ferdinando Uliano ser att produktionen kommer att drabbas hårt under hösten med en nedgång på cirka 46 procent.

Och det är inte bara bilfabrikerna som drabbas. När de inte kan bygga några bilar köps heller inga delar från underleverantörerna. 

Stellantis har prioriterat produktionen av elbilen 500 Electric. Bilen behövs för att Fiat ska klara EU:s tuffa utsläppsmål. 

Som en följd av komponentbristen kan flera nya bilmodeller skjutas på framtiden. Stellantis planerar att visa Maserati Grecale samt Alfa Romeo Tonale. Båda modellerna ska börja säljas nästa år.