Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Linus Pröjtz / Teknikens Värld

Konkurrenterna följer inte efter Teslas prischock

Tesla sänkte nyligen sina priser rejält på Model 3 och Model Y. Många undrade om konkurrenterna skulle följa efter. Så tycks inte vara fallet. 

När elbilstillverkaren Tesla i ett slag sänkte sina priser på Model 3 och Model Y med upp till 150 000 kronor den 13 januari gick en chockvåg genom bilvärlden. Tilltaget möttes av blandade reaktioner. Många jublade över att plötsligt hade blivit betydligt mer överkomliga. 

Andra surade över att deras redan levererade bilar i ett slag tappade en rejäl sudd av sitt andrahandsvärde. Omedelbart kunde man se stora prissänkningar på begagnade Tesla-bilar

Kanske gick de största skälvningarna ändå genom elbilskonkurrenternas säljavdelningar. Plötsligt var Teslas bilar rejält mycket billigare än många av deras egna produkter. 

Spelplanen har ritats om och nu är frågan hur de andra stora elbilsspelarna kommer att reagera. En som följt efter Tesla är kinesiska Xpeng, som på hemmamarknaden svarat med stora prissäkningar. Men de tycks stå förvånansvärt ensamma, i branschen i stort förhåller man sig avvaktande till Teslas drag. På Volvo Cars, som har uttalat en ambition om att bara tillverka elbilar från och med 2030, tänker man inte kontra. 

– Det omedelbara svaret är nej. Vad jag kan säga där är bara att självklart följer vi vad som händer på marknaden i stort, men det är inte så att vi omedelbart reagerar på ett sådant här utspel från en enskild konkurrent, säger Magnus Holst, PR- och Kommunikationschef på Volvo Car Sverige. 

Liknande tongångar kommer från Volkswagen, vars eldrivna suv ID.4 var Sveriges mest sålda elbil i fjol och som har flera renodlat eldrivna modeller på programmet. 

– Man kan väl säga så här, att vi brukar aldrig, och inte nu heller, kommentera vad våra konkurrenters aktiviteter och vad de gör. Men generellt, vi följer alltid marknaden och vi är vana vid olika snabba förändringar, säger Marcus Thomasfolk, informationschef på Volkswagen Personbilar Sverige. 

Han pekar på att Volkswagen legat i topp i försäljningsstatistiken med olika ID-modeller under de senaste tre åren, i en föränderlig värld där politiska beslut, pandemin och krigsutbrottet i Ukraina påverkat marknaden. Även en hårdnande konkurrens med nylanseringar av bilmärken och modeller har haft stor påverkan. 

Ni kommer inte att justera några priser på grund av det här?
– Vi har inga planer på att göra några prisjusteringar till följd av någonting som sker just nu, nej.

Även hos Hyundai, med flera eldrivna modeller i portföljen, tar man Teslas stora prissänkning med ro och menar att man i dag har rätt prissättning. 

– Det är så klart ett intressant utspel från Teslas sida, men Hyundai kommer i dagsläget inte att justera priserna någonting utan vi anser att den prissättning vi har är korrekt och konkurrenskraftig med tanke på de produkter vi har. Vi ligger bra till i jämförelse, säger Tobias Joelsson, PR- och kommunikationschef på Hyundai Sverige. 

Kommer det här att påverka andra i branschen?
– Ja, det är så klart att det kan komma att påverka i branschen på något sätt, men hur och i vilken omfattning, det är svårt att säga i dagsläget.

Hos Kia, vars elbil Niro EV är den mest sålda till privatpersoner i Sverige och därmed möjligen mer påverkade av priskonkurrens, är ändå inga förändringar att vänta, åtminstone inte nu. 

– Vi gör ingenting nu, men om vi behöver anpassa oss på något sätt så är det någonting vi får analysera och lägga fram tillsammans med våra återförsäljare, säger David Lilja, press- och kommunikationschef på Kia Sweden.

Teslas stora prissänkning får alltså inga omedelbara följdverkningar hos konkurrenterna, men på sikt kan det innebära att åtminstone några tillverkare kommer att se över sin prissättning och möjligen också att priset på elbilar generellt utsätts för större press. 

Teslas nya priser och konkurrenternas priser

Model 3

Pris: 519 990 kr. Tidigare pris: 629 990 kr. 

Konkurrent: Kia Niro EV 530 500 kr. 

 

Model 3 Long Range

Pris: 609 990 kr. Tidigare pris: 707 990 kr. 

Konkurrent: Volvo C40 Twin Motor 697 000 kr. 

 

Model 3 Performance

Pris: 679 000 kr. Tidigare pris: 749 990 kr.

Konkurrent: Polestar 2 Performance 694 000 kr. 

 

Model Y

Pris: 539 990 kr. Tidigare pris: 689 990 kr.

Konkurrent: Hyundai Ioniq 5 rwd 58 kWh 559 900 kr. 

 

Model Y Long Range

Pris: 629 990 kr. Tidigare pris: 768 990 kr. 

Konkurrent: Volkswagen ID.4 GTX 659 900 kr. 

 

Model Y Performance

Pris: 729 990 kr. Tidigare pris: 808 990 kr. 

Konkurrent: Kia EV6 GT 819 600 kr.