Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Konkursbegäran mot Nevs kan eventuellt dras tillbaka

I går rapporterade vi om att en konkursansökan mot Saab-ägaren Nevs har lämnats in till Vänersborgs tingsrätt. Underleverantören som ligger bakom ansökan är dock vacklande till hur långt processen har gått.

Den underleverantör, LaboTest AB, som på grund av en skuld ligger bakom konkursansökan mot Nevs kände inte till att ärendet hade gått så långt som en begäran om konkurs. Det är i stället företagets ombud Svensk Direktinkasso som, efter flera påminnelser utan svar från Nevs, har lämnat in ansökan till Vänersborgs tingsrätt.

LaboTest AB:s vd Håkan Bodin berättar för TTELA att de utfört servicearbeten åt Nevs och att de efter utebliven betalning bara följt de vanliga rutinerna. Skulden på drygt 150 000 kronor anses av bland annat FKG (Fordonskomponentgruppen, en branschorganisation för underleverantörer inom fordonsindustrin) vara liten i sammanhanget och att den är grunden till en konkursansökan ifrågasätts därför. Men för LaboTest AB ska skulden vara ett betydande belopp, även om det inte sätter företaget på ruinens brant.

Håkan Bodin säger att hans företag har haft en god relation till tidigare Saab och numera Nevs och att han vill att det ska förbli så. På frågan om konkursbegäran kan komma att dras tillbaka svarar han TTELA:

– Det får vi se, inte en aning.

I eftermiddag ska LaboTest AB bestämma sig för om konkursansökan ska dras tillbaka eller inte. Känslan är att ansökan kommer att dras tillbaka.

Nevs fortsätter fortlöpande att betala skatter och löner till de anställda, vilket är en positiv aspekt på det hela. Nevs kommunikationschef Mikael Östlund har dessutom visst lugnande besked att komma med:

– Alla underleverantörer kommer att få betalt, jag kan dock inte säga när, säger han till TT.

Produktionen i Stallbacka-fabriken i Trollhättan har varit stillastående i ett par månaders tid och Nevs skulder har ökat hastigt på sistone. 50 miljoner kronor uppges skulderna vara uppe i nu.

Uppdatering

Precis som vår känsla sa har konkursansökan dragits tillbaka. Läs mer om det här.