Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Köp en Hyundai i Frankrike – få en till

Bilförsäljningen går kräftgång på flera av de stora europeiska marknaderna, vilket kan framtvinga vissa radikala marknadsföringsåtgärder. I Frankrike kan du just nu köpa en Hyundai ix35 och få en Hyundai i10 på köpet.

Det är en Hyundaiåterförsäljare i Nimes, Frankrike, ett av de länder där nybilsförsäljningen går kräftgång, som kommit fram med det udda erbjudandet. Köper du en Hyundai ix35 får du köpa en Hyundai i10 för en euro. Normalpriset på för de båda bilarna i Frankrike är 29 619 euro respektive 10 120 euro – vilket gör den totala rabatten ungefär 25 procent.

Bilförsäljningen i Västeuropa har sjunkit mer eller mindre konstant de senaste åren. För juni månad var siffrorna ner 6,1 procent jämfört med samma månad i fjol och många biltillverkare ger stora rabatter för att kunna bli av med sina bilar, enligt siffror från nyhetsbyrån Reuters var den genomsnittliga rabatten hela 2 518 euro, nära 25 000 kronor.

Dock finns vissa tecken på att marknaden snart kan ha nått sin botten. Volkswagen har tvingats korta ner sommarledigheterna för sina anställda vid produktionslinan för Volkswagen Golf, och för vissa modeller, så som Ford Kuga, Opel Mokka och Peugeot 2008, går försäljningen riktigt bra.

Dock varnar branschexperter för att ett nytt ras i nybilsförsäljning kan komma när biltillverkarna successivt tar bort de stora rabatterna och återgår till mer normala prisnivåer.