Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Audi AG

Koreansk batteritillverkare kan stoppas från USA

Den koreanska batteritillverkaren SK Innovation riskerar att bannlysas från USA i tio år.

Beslutet kan komma att påverka tillgången på elbilsbatterier i landet då SK Innovation redan i år skulle stå för hälften av landets batteriproduktion.

Det är USA:s International Trade Commission, ITC, som föreslagit att SK Innovation ska bannlysas från USA i tio år. ITC vill tillåta SK Innovation att importera material som behövs för att underhålla de elbilar som finns i landet med företagets batterier. SK Innovation tillåts också importera varor för att bygga elbilsbatterier åt Volkswagen i två år och till Ford i fyra år. 

SKI:s batterifabrik i Georgia var tänkt att stå för hälften av USA:s hela batteriproduktion i slutet av 2021 och bannlysningen riskerar att orsaka stor batteribrist i landet.

Anledningen till konflikten är att SK Innovation påstås ha spionerat på konkurrenten LG Chem. SKI hindras därför att importera de material som kan härledas direkt till konflikten med LG Chem.

SKI kan överklaga

SKI kan överklaga beslutet av ITC. LG Chem har gått med på villkoren i ITC:s beslut. Den nytillsatte presidenten Joe Biden kan också lägga sitt veto på beslutet.

Det var förra året som LG Chem anklagade SK Innovation för industrispionage och stöld av information. LG Chem bygger elbilsbatterier åt Tesla och General Motors medan SK Innovation är en stor leverantör till Volkswagen och Ford i USA. 

SK Innovation nekar till anklagelserna.

Konflikten mellan de två koreanska företagen kan komma att spridas till andra delar av världen och flera biltillverkare är kunder hos båda batterigiganterna för att försäkra sig om att inte få brist på elbilsbatterier.

I Europa pågår flera byggen av batterifabriker för att försöka minska beroendet av tillverkarna från Kina och Korea. Svenska Northvolt har följts av tillverkare i Frankrike, Italien och Storbritannien.