Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Polisen i Gangwon

Koreansk brottsutredning mot BMW efter bilbränder

BMW har haft problem med bilbränder världen över. Efter närmare 40 bränder i enbart Sydkorea i år är en brottsutredning på väg att inledas, och BMW döms dessutom till böter för försenade åtgärder.

Sydkorea är en lukrativ marknad för BMW där man är näst största importmärke efter Mercedes. Årets försäljning har dock sjunkit med omkring tio procent och orsaken tros vara de filmer, som blivit virala på nätet, som visar brinnande BMW-bilar. Hittills i år har närmare 40 BMW-bilar brunnit enbart i Sydkorea.

Nu ska åklagare i landet, på begäran av den sydkoreanska transportmyndigheten, inleda en brottsutredning mot BMW då de anser att den tyska biltillverkaren har dolt brandrisker och försenat återkallelser. En inledande utredning påbörjades redan i augusti i år och kom fram till att det finns defekter som gör att kylarvätska kan läcka ut vilket kan leda till motorbrand. Mer precist handlar det om EGR-ventilen som, enligt utredningen, är felkonstruerad.

BMW bestrider konstruktionsfel och poängterar att de har inlett återkallelser i god tid, något som de sydkoreanska myndigheterna inte håller med om. De har nämligen utdömt böter på motsvarande cirka 90 miljoner kronor för försenade åtgärder.

Efter ett uttalande av den sydkoreanska transportministern under måndagen bad BMW i Sydkorea om ursäkt och meddelade att de ska samarbeta med myndigheterna under utredningen.

BMW har återkallat omkring 1,6 miljoner bilar världen över på grund av brandrisk och bränder.