Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Teknikens Världs expert Daniel Östlund vet vad han pratar om och ger dig råd.
2 AV 2
Foto: HOLLANDSE HOOGTE/SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK EDITORIAL/IBL

Kostnad för brandkatastrofen: 3,5 miljarder kronor

Branden på biltransportfartyget utanför Holland skulle kunna innebära en skadekostnad mer än 3,5 miljarder kronor. Rolls-Royce tillhör de drabbade tillverkarna.

En expert vid Anderson Economic Group har analyserat de möjliga förlusterna på grund av brandkatastrofen på The Fremantle Highway

– Efter flera dagars brand är det troligen så att alla bilar är totalskadade, och det kommer att vara mycket svårt att bärga bilar från fartyget. Även om man kan bärga bilarna kan de inte säljas som nya i USA, säger Patrick Anderson på Andersson Economic Group. 

Fartyget fraktade 3 783 bilar ombord, därav 498 elbilar. Många bilar var från Mercedes samt BMW-gruppen, däribland flera Rolls-Royce. Den engelska lyxbilstillverkaren har ringt upp kunderna som nu blivit av med sina bilar, inte sällan specialbyggda för beställaren. 

Några bilar kan dock dock ha klarat sig. Enligt tyska tidningen Bild kan så många som 800 bilar ha klarat sig från brandskador. 

Branden har nu släckts och fartyget bogseras till hamnen i Eemshaven i norra delarna av Holland. Branden kan jämföras med den som drabbade Felicity Ace 2022. Felicity Ace fraktade omkring 4 000 bilar när det fattade eld och sjönk i Atlanten. Skadekostnaden beräknades den gången till 3,8 miljarder kronor. 

Det blir dock inte bara skador på fraktade bilar vid en katastrof av den här storleken. Även om fartyget inte sjunker så har enorma mängder släckvatten spridits i havet, vatten som är nedsmutsat av tungmetaller, syror, oljor och föroreningar och som nu har blandats in i ekosystemet.