Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Esben Nielsen / Tesla

Kraftig inbromsning för nya elbilar

Det börjar gå trögt på den svenska nybilsmarknaden. Registreringarna av nya bilar i juni ökade visserligen något, men det har sina förklaringar. Det är nu företagsköparna som håller försäljningen uppe och Sveriges mest registrerade bil är fortfarande en amerikan.

Det registrerades 28 283 nya bilar i Sverige i juni. Det innebär en ökning med drygt åtta procent mot samma månad i fjol, men det är en ökning som branschorganisationen Mobility Sweden förklarar med att tillverkarna nu har bättre leveransförmåga och att många ordrar från 2022 nu levereras. 

Med junis siffror klara kan man även sammanfatta det första halvåret. Totalt registrerades 140 663 nya bilar under årets första sex månader, vilket är en minskning med drygt två procent jämfört med fjolåret.

Privatköparna överger nybilsmarknaden allt mer. Andelen nya bilar som registreras på företag är nu 70 procent, jämfört med 56 procent i juni 2022. Särskilt trögt går det att sälja elbilar till privatpersoner. Privatköparnas andel av elbilsregistreringarna minskade från 58 procent första halvåret i fjol till 34 procent i år. Här har även elbilskunder med privatleasing minskat från 71 till 47 procent.

Toppsäljarna juni 2023

– Marknaden för elbilar är nu iskall på privatsidan. Orderstatistiken under första halvåret visar att vi kan förvänta oss en inbromsning för nyregistrerade elbilar efter sommaren. Denna utveckling beror på konjunkturläget och den borttagna klimatbonusen. Nu krävs styrmedel från regeringen för att få fart på elektrifieringen och för att Sverige ska nå klimatmålen, säger Mattias Bergman, vd på Mobility Sweden.

Juni var en bra månad för laddbara bilar som stod för drygt 59 procent av nyregistreringarna. Under det första halvåret uppgick andelen laddbara bilar till 58 procent, där elbilarna ökade medan laddhybrider minskade. Försäljningen har dock tappat fart och väntas minska än mer, de bilar som registreras nu är till stor del ordrar från innan klimatbonusen togs bort i november.

Tesla Model Y fortsätter att vara Sveriges mest sålda bil alla kategorier. I juni registrerades 2 377 exemplar, jämfört med tvåan Volvo XC60 som registrerades i 1 065 exemplar. På märkessidan blev Volkswagen största märke med 3 489 registrerade bilar före tvåan Volvo med 3 271 bilar. Sett över årets första sex månader är dock Volvo störst med 20 196 registrerade bilar före Volkswagen med 15 046 bilar.