Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Shutterstock

Kraftig ökning av fiffel med begagnade bilar i Sverige

Förr i tiden förknippades utländska bilar, inte svenska, med fiffel. I dag är myglet utbrett även i Sverige. Wayke, bilhandlarnas egen annonssajt, rapporterar om en explosionsartad ökning av bedrägerier i vårt land vid handel med begagnade bilar.

Det är Wayke som berättar att antalet bedrägeriavslöjanden har mer än fördubblat över det senaste året. I januari 2019 noterades 57 misstänkta bedrägeriförsök, samma månad i år var siffran 126. Den 121-procentiga ökningen av stoppade bilar har lett till att Wayke nu rapporterar bedrägeriförsöken till Konsumentverket och Transportstyrelsen.

LÄS MER: Bluffmakarna på Blocket

Under hela fjolåret stoppades 1 606 fordon från försäljning hos Wayke, en ökning med hela 147 procent jämfört med 2018. Och med årets januarisiffra i åtanke är risken stor att 2020 överträffar 2019 med råge. Under de två senaste åren har nästan en miljon fordon kontrollerats.

LÄS MER: Bilbränder och försäkringsbedrägerier ökar

Wayke berättar om alla möjliga typer av bedrägerier, från mätarfusk och avsaknad av krockkuddar till stulna bilar. Fusket hittar man genom sökningar i en rad olika register, både svenska och internationella.

LÄS MER: Transportstyrelsen varnar för bluffmejl

– Att gallra ut de här fordonen och säljarna är en bra start, hela branschen behöver ta ett gemensamt ansvar för att få bort lurendrejeriet och farliga fordon från andrahandsmarknaden. Vi ser en oroväckande utveckling just nu, säger Martin Fransson, vd på Wayke.

LÄS MER: Varning för bedrägeri vid parkeringsautomater

Den begagnade bilen har på kort tid blivit oerhört populär i Sverige. Förändringar i fordonskatten, två gånger på ett och ett halvt år, styr många köpare åt det begagnade hållet, och på det kan vi lägga den svaga svenska kronan som lockar många spekulanter och köpare från utlandet. Begagnatmarknaden har alltså vuxit rejält, och bedragarna ser därmed nya och fler möjligheter till att lura folk.