Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Kraftigt minskad vinst för Nissan – 12 500 personer får gå

I sin senaste delårsrapport minskade japanska Nissans vinst med hela 98,5 procent. Som en följd lanseras nu ett sparprogram – där hela 12 500 personer ska lämna företaget fram till 2022.

Nej, Carlos Ghosn kommer snart inte vara ensam om att ha fått lämna japanska Nissan. När de senaste siffrorna från bolagets redovisning blev offentliga i gångna veckan var det en rejäl kalldusch. Företaget har ett brutet räkenskapsår, och siffrorna som uppvisades för det första kvartalet i detta innebar en minskning av vinsten på hela 98,5 procent.

Vinsten på 1,6 miljarder yen (motsvarande ca 140 miljoner kronor) var också betydligt lägre än vad analytiker förväntat sig. Enligt uppgifter till SVT låg den förväntade vinsten i stället på omkring 39,5 miljarder i snitt.

Som en följd av detta planerar nu Nissan stora nedskärningar, där hela 12 500 tjänster global kommer att tas bort, över en tidsperiod fram till år 2022.

Nissans prognos för helåret – som alltså avslutas i mars nästa år – är dock en aning mer positiv än de redovisade siffrorna, och pekar på en vinst på 230 miljarder yen. Även detta är dock ett vinstfall med 28 procent gentemot föregående år – och skulle innebära det sämsta resultatet på över ett decennium.