Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Charlie Magee / charliemagee.com

Lamborghini slår vinstrekord – och bunkrar gas

Det går bättre än någonsin för Lamborghini. Suven Urus har satt fart på försäljningen och chefen Stephan Winkelman är förberedd inför vintern och eventuell gasbrist.

Dalande börskurser och inflation till trots, det verkar inte råda någon brist på sportbilsköpare. Lamborghini rapporterar ett rekordbra första halvårsresultat, till stor del underblåst av framgångar för suvmodellen Urus som nu står för 61 procent av märkets försäljning.

Totalt ökade Lamborghinis försäljning under första halvåret 2022 med 4,9 procent jämfört med samma period i fjol. Totalt sålde Lamborghini 5 090 bilar. Det gav en vinst på 425 miljoner euro, motsvarande 4,4 miljarder, vilket är hela 70 procent bättre än fjolårets första halvårsvinst.

Nästan lika bra gick det för systermärket Bentley som gjorde en rekordvinst på drygt 4,1 miljarder kronor.

Trots den rekordhöga vinsten gör sig vd Stephan Winkelmann redo för en svår vinter. I samband med att halvårsresultatet presenterades avslöjade Winkelmann att han har instruerat sitt företeg att bunkra gas för att säkerställa produktionen under vintern i händelse av att Ryssland stänger av gastillförseln till Europa.

Lamborghinis och Bentleys goda resultat bidrog till att Audi (som äger Lamborghini) också nådde ett nytt rekord. Audi-koncernens resultat uppgick till drygt 50 miljarder kronor under första halvåret.