Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Lancia-entusiaster gör uppror mot Marchionne

Entusiaster av italienska Lancia är besvikna på hur ägaren Fiat behandlar det klassiska märket. I ett försök att få Fiat på bättre tankar har man startat Facebook-gruppen ”Si a Lancia, No a Marchionne”.

De senaste Lancia-modellerna Voyager, Thema och Flavia har fallit långt ifrån alla i smaken. Det är inga dåliga bilar men blandningen av amerikanska konstruktioner och italiensk image är svårsmält. Inte minst för världens alla hängivna Lancia-anhängare som nu tycker sig se sitt kära märke förstöras.

 På Facebook hittar man numera gruppen Si a Lancia, No a Marchionne med beskrivningen ”International fan page for those who want to save Lancia from Marchionne killing plans”. Gruppen har i dagsläget drygt 3 400 medlemmar som alltså vill rädda Lancia från Fiat-chefen Sergio Marchionnes påstådda försök att förvandla Lancia till en blek kopia av Chrysler. I gruppens fotoalbum hittar man många gamla bilder på vackra Lancia-modeller från förr uppblandade med nidbilder på de nya ”amerikanska” Lancia-modellerna.

 Sedan 2011 är Dodge och Chrysler döda märken i stora delar av Europa. Fiat har tagit över majoriteten av aktierna i Chrysler LLC och har beslutat att bilar som Dodge Journey, Chrysler Voyager och 300C ska säljas som Fiat Freemont, Lancia Voyager och Thema på de flesta europeiska marknader.