Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Land Rover köper Bowler

Nu blir rallyexperterna på Bowler en del av Jaguar Land Rover. Bowler har i snart 35 år byggt om Land Rovers till extrema prestandaversioner och nu blir de officiellt en del av Jaguar Land Rovers Special Vehicle Operations.

Mercedes köpte upp AMG, Volvo sög upp Polestar och nu går ännu en prestandabilsfirma samma öde till möte. Den här gången är det brittiska Bowler som köps upp av Jaguar Land Rover.

Bowler bildades 1985 och har blivit mer eller mindre värlskända för sina extrema versioner av Ranger Rovers och Land Rovers. De är stora inom rallysporten, men säljer även gatanpassade bilar till privatkunder. Det har dock aldrig gjorts i någon större omfattning, Bowler bygger om bilarna för hand och den senaste modellen Bulldog som baseras på Defender presenterades 2016. Bowlers behandling består oftast av ny inredning, kraftigt förstärkta hjulupphängningar och inte minst en väldigt mycket starkare motor än original. Bowler Bulldog SC V8 har till exempel en kompressorladdad V8 på 5,0 liter, 550 hästkrafter och 700 newtonmeter.

Bowler kommer att sorteras in under Jaguar Land Rovers Special Vehicle Operations där alla lyx- och prestandaversioner av Jaguar- och Land Rover-bilarna byggs. Enligt Jaguar Land Rover finns inga planer på att stryka SVR-beteckningen, men man kan nog räkna med att framöver kunna köpa exempelvis en Range Rover Evoque Bowler.