Lofalk ger Victor Muller svidande kritik

Den tidigare rekonstruktören Guy Lofalk ger svidande kritik till Saabs förre vd Victor Muller i en rekonstruktionsrapport som kom i fredags. I dag möts de i rätten.

Guy Lofalk kunde i fredags lämna in rapporten om Saabs konkurs, där Lofalk går ut i hård kritik mot Victor Muller. Rapporten handlar om tiden före Saabs konkurs i december, när Lofalk hade i uppdrag att genomföra en rekonstruktion för att rädda Saabföretagen, skriver Dagens Industri.

 Guy Lofalk berättar i rapporten att ägarbolaget Swedish Automobile uppgett att finansieringen var löst eftersom man blivit utlovad lån från kinesiska Youngman och Pang Da på 245 miljoner euro. 

 Men en granskning av siffrorna från Saab visade enligt Lofalk att det verkliga beloppet som skulle krävas för att dra i gång biltillverkningen snarare låg på 600 miljoner euro. Detta i kombination med att Pang Da och Youngman i höstas förklarade att de inte tänkte investera mer pengar om man inte fick köpa hela företaget, gjorde att Lofalk ansökte om att avbryta företagsrekonstruktionen. 

 –Varenda väsentligt villkor sprack. Arbetet har varit svårt. Långt ifrån hur en seriös rekonstruktion ska bedrivas, säger Guy Lofalk.

 Möts i rätten

Klockan 10 på måndagsförmiddagen möttes Lofalk och Muller i Vänersborgs tingsrätt under edgångssammanträdet där de tillsammans med nio personer från den förra Saabledningen under ed ska intyga att konkursbouppteckningen stämmer. Då ska man bland annat bekräfta att Saabs skulder uppgår till 13 miljarder kronor och tillgångarna till 3,6 miljarder.