Lofalk har tjänat 51 miljoner på Saab medan anställda är utan lön

Lofalk har tjänat 51 miljoner på Saab medan anställda är utan lön

Många anställda på Saab lider nu av ansträngd ekonomi då novemberlönerna ännu inte betalats ut. En som inte behöver vända på slantarna är rekonstruktör Guy Lofalk som hittills tjänat 51 miljoner på Saab.

Att en advokat som är ansvarig för en företagsrekonstruktion ska ha betalt invänder sig förmodligen inget mon. Men att få tiotals miljoner kronor för jobbet, dessutom förskottsutbetalt, känns onekligen magstarkt när det handlar om ett skuldtyngt och krisdrabbat företag som Saab.

 Advokat Guy Lofalk har varit Saabs rekonstruktör i två omgångar, dels under den halvårslånga rekonstruktionen för två år sedan och dels under nuvarande rekonstruktion som pågått i snart tre månader.

 För första rekonstruktionsomgången drog Lofalks advokatbyrå in 41 miljoner kronor, pengar som plockades ur Saabs anstränga kassa. För nuvarande rekonstruktionsperioden har Guy Lofalk hittills fått 10 miljoner kronor utbetalat i förskott och eftersom hans uppgift som rekonstruktör kvarstår efter tingsrättens beslut tidigare i dag kommer det antagligen att kosta Saab än mer pengar.

 Trots att Saab går med förlust varje dag och de anställda på företaget fortfarande är utan sina novemberlöner (skulle vara utbetalda för tre veckor sedan) finns det alltså en som plockat hem jackpotten – Guy Lofalk. Snacka om skilda världar.

 – Jag tycker man borde få lön efter prestation och i så fall är det väl han (Guy Lofalk) som ska betala oss, säger Fredrik Almqvist som är anställd på Saab till TV4 Nyheterna.

 – De enda som har tjänat någonting på den här soppan är advokaterna, säger TV4 Nyheternas ekonomiske kommentator Jens B Nordström.