Löner till Saab-anställda kan försenas igen

Löner till Saab-anställda kan försenas igen

Att vara Saab-anställd i dessa tider är inte enbart psykiskt påfrestande utan även ekonomiskt kännbart då löneutbetalningar försenats gång på gång. Nu kan oktoberlönerna också försenas.

Produktionen i Saabs fabrik i Trollhättan har legat nere i drygt ett halvår bortsett från några kortvariga perioder innan sommaren. Men trots produktionsstopp ska de anställda vid Saab ha sina löner, något som inte varit helt lätt att fixa. Flertalet gånger de senaste månaderna har löneutbetalningarna försenats och än en gång ser det nu ut att bli så. Det rapporterar TTELA.

 Det är den statliga lönegarantin som liksom förra månaden ska betala ut pengarna till de anställda nu i slutet av oktober. Men för att lönerna via statskassan ska komma de anställda tillgodo måste ett beslut skickas in till Länsstyrelsen. Det är rekonstruktör Guy Lofalk som ska ombesörja det och så sent som i fredags eftermiddag hade det inte gjorts berättar Magnus Berg på Länsstyrelsens ekonomienhet till TTELA.

 Från det att ett besked skickats in tar det ungefär en vecka innan löneutbetalningarna sker. Skulle beskedet dyka upp hos Länsstyrelsen på måndag, 24 oktober, skulle det i så fall innebära att de pengarna kommer till de anställdas lönekonton omkring 31 oktober, ungefär en vecka försenade.

 Men först och främst måste Länsstyrelsen få beskedet från rekonstruktören för att det ens ska bli möjligt. Och frågan är varför Guy Lofalk inte har skickat in beskedet. Att han och Victor Muller har råkat i luven på varandra är ingen hemlighet. Lofalk vill avbryta den pågående rekonstruktion som Saab befinner sig i och skulle så ske är det fritt fram att försätta Saab i konkurs.

 Victor Muller vill å andra sidan fortsätta rekonstruktionen för att kämpa vidare med att skrapa ihop de pengar som behövs för att överleva på sikt.

 Frågan är om den knappa halvmiljard som amerikanska North Street Capital är beredda att pytsa in i Saab är öronmärkta till att gå till löneutbetalningar, eller om de pengarna kommer att gå till skulder till underleverantörer och annat. En sak är i alla fall säker – den situation Saab befinner sig i, där pengar lånas från alla håll trots noll kronor i inkomster, är allt annat än hållbar.

 Staten har hittills betalat ut knappt 300 miljoner kronor av svenska skattebetalarnas pengar till de anställda på Saab.