Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Lancia FlaviaLancia FlaviaLancia Flavia
Lancia Flavia

Loppet inte kört för Lancia – kan återkomma

Att anrika Lancia är på väg bort från alla europeiska marknader utom hemmamarknaden Italien visste vi sen tidigare. Men tro inte att hoppet är ute för det, det finns ett litet ljus i tunneln.

Lancia för en tynande tillvaro. Inte bara här i Sverige, där ommärkta Lancia Voyager är enda kvarvarande modell. I hela Europa är Lancia en alltmer falnande förekomst. Försöket att sälja Chryslermodeller som Lancia i Europa slog knappast väl ut, och Fiatkoncernen har beslutat att Lancia ska avvecklas på alla marknader utom hemmamarknaden Italien. Högst tveksamma framtidsutsikter alltså.

Men hoppet är inte helt ute för Lancia, gör nu nya uppgifter gällande. Enligt dessa uppgifter, som kommit ut via italienska medier, ska Lancia fortsätta tillåtas existera i just Italien under överskådlig framtid, för att sedan återkomma till övriga Europa med ny kraft och nya modeller.

Naturligtvis finns det dock en hel del hakar i planen. Största haken är kanske att Lancias återlansering på resterande europeiska marknader är avhängig av ett lyckosamt omvändande av ett annat märke i koncernen – Alfa Romeo.

Att vända Alfa på rätt köl väntas bara det ta omkring två till tre år. Åtminstone. Och först efter det att Alfa Romeo åter nått tryggare mark kan ett återvändande diskuteras för Lancia. Mycket är alltså osäkert än, men helt kört är det inte.