Lotus-chefen sparkad efter jetsetliv

Lotus vd Dany Bahar har blivit avskedad från sin post med omedelbar verkan. Bakom beslutet finns uppgifter om ett extravagant lyxliv med ett årligt resekonto på uppåt 11 miljoner kronor.

Lotus bekräftar uppgifterna om att Dany Bahar har entledigats från sin tjänst som vd för Lotus Group på sin hemsida. Beskedet kommer efter att Bahar varit avstängd från sin tjänst sedan klagomål om hur företaget styrts seglat upp till Lotus nya ägare DRB-Hicom.

 Närmare än så utvecklar inte Lotus vad bakgrunden till avskedet är, men enligt uppgifter till Daily Mail handlar det om Dany Bahars jetset-liv som den förre Lotus-chefen låtit företaget betala. Bland annat ska Bahar ha renoverat sin privatbostad för hundratusentals pund och flygresor till Formel 1-tävlingar i Lotus privatjet på uppåt en miljon pund, motsvarande strax över 11 miljoner kronor.

 Enligt vänner till Dany Bahar som Daily Mail pratat med motiverar Bahar resorna med att de gjordes i tjänsten enligt hans kontrakt. Det håller Lotus-ägarna Protons nya ägare DRB-Hicom inte riktigt med om, och menar att pengarna borde spenderats lite mer varsamt. Lotus gick back 11 miljoner kronor under 2011 och har skulder på motsvarande 2,2 miljarder kronor.

 Det är ännu inte klart vem som kommer ta över efter Bahar, men Lotus meddelar att 51-årige Aslam Farikullah tar över rollen som operativ chef. Avskedet av Bahar har nu satt fart på de rykten som tidigare florerat om att DRB-Hicom vill sälja det förlusttyngda företaget. Lotus Group köptes 1996 av Proton men har stadigt gått med förlust sedan dess. DRB-Hicom förnekade samtliga rykten när man tog över Proton i januari.