Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Lotus

Lotus gör som Volvo – inleder batterisamarbete

Britishvolt kopierade Northvolt affärsmodell och bygga av en batterifabrik. Nu kommer nästa kopiering. Efter att Volvo Cars inlett ett nära samarbete med Northvolt om elbilsbatterier gör systermärket Lotus samma sak med Britishvolt.

Svenska batteritillverkaren Northvolt har gjort blixtrande entré på den europeiska fordonsmarknaden med avtal med Scania, BMW, Volkswagen och Volvo, och sedan i december en egen stor batterifabrik i Skellefteå.

Northvolt fick snabbt en kopia i brittiska Britishvolt och det fanns planer på en stor batterifabrik även i Norge.

Britishvolt säkrade nyligen finansieringen till första steget i bygget av en stor batterfabrik i nordöstra England. Och nu kommer avtalet med biltillverkare.

Säkrar batterier

Först ut är Volvo Cars syskon i Geely-koncernen – Lotus.
Lotus befinner sig mitt i en utveckling av ny plattform till en kommande eldriven supersportbil. Och för att säkra tillgång till batterier byggda hemma på den brittiska ön har Lotus nu tecknat ett avtal med Britishvolt.

Företagen ska samarbeta om forskning och utveckling av avancerad elbilsteknik. Målsättningen är att utveckla ett nytt och innovativt batteripaket till nästa generation eldrivna sportbilar från Lotus.

Både Lotus och Britishvolt har sina utvecklingscenter i West Midlands med Lotus Advanced Technology Center i Wellesbourne som ett hjärta i arbetet.

Lotus har lagt en investeringsbudget på cirka en miljard kronor för utvecklingen av eldrivna modellen Evija och bensinbilen Emira.

Foto: Lotus

Kanske SEA

Det är inte klart om Lotus ska använda den av Geely utvecklade plattformen SEA eller om de tillåts bygga något helt eget. Om de använder SEA och om Britishvolts batteri passar den plattformen kan de brittiska batterierna även landa i en kommande Volvo.

I samband med annonseringen av samarbetet med Britishvolt skickade Lotus med de första skisserna på en kommande sportbil (bilden ovan). Om några månader lovade Lotus Managing Director Matt Windle visa upp bilen Type 132, en eldriven suv. 

Enligt Windle har Lotus ytterligare tre nya elbilar på gång. De kommande modellerna ska samtliga utvecklas med Evija som grund och riktmärke.

Britishvolt började bygga sin batterifabrik i Northumberland i september förra året. Fabriken ska ha en kapacitet på 30 GWh per år, något mindre alltså än den färdiga fabriken i Skellefteå.

Nyligen avslöjade Northvolt och Volvo Cars att de inleder ett samarbete rörande forskning och utveckling samt en ny batteriutbildning i Uppsala. De två företaget ska också bygga en stor batterifabrik tillsammans. Det är ännu inte bestämt var den fabriken ska ligga.

LÄS MER: Hej då Lotus Elise, Exige och Evora!