Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Lotus och Alpine avslutar samarbete

Lotus och Alpine avbryter samarbetet med att utveckla en gemensam sportbil, en ersättare till A110. Men utesluter inte andra samarbeten i framtiden.

Under 2021 meddelade Renault att man inlett ett samarbete med Geely-ägda Lotus. Ett samarbete som skulle resultera i att gemensamt utveckla en elbilsplattform till ersättaren av Alpine A110.
En försmak av vad detta hade kunnat leda till fick vi under förra året, när en eldriven prototyp av nuvarande A110 visades upp. Men nu är samarbetet alltså avslutat.

”Vi har beslutat att inte gå vidare med den gemensamma utvecklingen av en sportbil för Alpine. Detta är ett ömsesidigt beslut som nåtts i godo”, meddelade Lotus till Automotive News Europe.
Nuvarande Alpine A110 är planerad att fortsätta säljas till 2025, men Alpine har också krav på sig från högre ort inom Renault-koncernen. De måste börja leverera vinst senast 2025. För att lyckas med det ska man bredda modellutbudet med åtminstone två modeller utöver ersättaren till A110. En helt eldriven suv i mellanklassen och en större, som väntas någon gång 2027-2028.

Lotus vidhåller att de inte tappat fokus på den kommande eldrivna sportbilen Type 135 trots att samarbetet avslutats.
Renault och Geely fortsätter att samarbeta med bland annat utveckling av en ny förbränningsmotor och bilmodeller, vid Renaults fabrik i Sydkorea.
Lotus och Alpine utesluter inte andra framtida samarbeten.
”Vi har byggt upp en stark relation mellan företagen och kommer att fortsätta att diskutera andra möjligheter”, meddelade Lotus till Automotive News Europe.