Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Lucid Motors

Lucid bygger fabrik i Saudiarabien

Lucid meddelar att de nu ska bygga sin första fabrik utanför USA och den kommer att placeras i ett av världens oljerikaste länder, Saudiarabien. 

Elbilstillverkaren Lucid kom under hösten 2021 igång med de första leveranserna av sin hajpade första bil Air. I nuläget sker tillverkningen vid företagets flaggskeppsfabrik i Casa Grande, Arizona, och under hösten meddelades det att de troligtvis skulle nå sina försäljningsmål under 2022. Att totalt ha tillverkat 20 000 bilar.
Man håller bland annat på att expandera den befintliga fabriken och utveckla kommande bilmodeller, varav en är planerad att visas upp senare i år. Under 2022 har det även ryktats om att bilmärket ska lanseras i Europa men hur det blir med det återstår att se.

Nu meddelar Lucid Motors att de kommer att bygga sin första fabrik utanför hemlandet i Saudiarabien. Fabriken kommer att byggas i King Abdullah Economic City vid Röda havet, och Lucid uppskattar att den nya tillverkningsanläggningen kan resultera i upp till 3,4 miljarder dollar, cirka 33 miljarder kronor, i värde under de kommande 15 åren.
Enligt Lucid kommer byggnationen att inledas under den första halvan 2022 och man beräknar att den färdiga fabriken 2025 ska kunna tillverka upp till 150 000 bilar årligen.
– Lucid strävar efter att vara en katalysator för förändring vart vi än går, så det är helt logiskt att vi tar elfordonsproduktionen till en av världens största oljeproducerande nationer, säger Peter Rawlinson, vd för Lucid Motors.

1 AV 2
Foto: Lucid Motors
2 AV 2
Foto: Lucid Motors

Till en början är den nya fabriken i Saudiarabien tänkt att tillhandahålla fordon för den lokala marknaden men längre fram även export till den globala marknaden.
I nuläget har fabriken i Arizona en produktionskapacitet på omkring 34 000 bilar per år och när det första steget i den pågående utbyggnaden står klar utökas det till 90 000 fordon årligen. När fabriken står helt färdig beräknas den kunna leverera 365 000 bilar per och år och tillsammans med fabriken i Saudiarabien landar den totala årliga produktionen då på drygt en halv miljon bilar.