Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
En massa bilar och bilägare intog än en gång Mantorp Park
2 AV 2
Foto: Aston Martin

Lucid och Aston Martin i samarbete

Aston Martin samlar än fler samarbetspartners vid bordet. Deras kommande elbilar kommer ha drivlinor och batterier från amerikanska Lucid.

Hör du till de som inte riktigt övertygats av elbiltillverkaren Lucids framfart? Kanske släpper det nu när det står klart att Aston Martin ingår samarbete med den amerikanska elbilstillverkaren.

Den brittiska lyx- och sportbilstillverkarens elbilssatsning kommer bygga på en ny plattform och centralt i denna finns drivlinor och batteriteknik från Lucid. Omställningen går under parollen ”Racing Green” och i den kommer man plöja ner två miljarder pund (över 27 miljarder kronor) de kommande fem åren.

Plattformen kommer var grund till grund i allt från supersportbilar, sportbilar, GT-vagnar till suvar. Den första modellen baserad på plattformen kommer 2025. Året därpå ska alla märkets modeller erbjudas i elektrifierad form och 2030 ska bara renodlade elbilar byggas.

Lucid Motors inkasserar 232 miljoner dollar (cirka 2,5 miljarder kronor) för affären och får 3,7 procent av aktierna hos Aston Martin. Det tidigare samarbetet med Mercedes kommer att kvarstå och den tyska tillverkaren kommer fortsätta att bistå med komponenter för såväl el- som förbränningsmotorer.

Men det finns fler kockar vid soppan. Geely, som tidigare i år utökade sitt ägande i Aston Martin, ska även de leverera komponenter men även bidra med strategier för den kinesiska marknaden.

Närmast på agendan bilmässigt ligger Aston Martins första laddhybrid: mittmotorbilen Valhalla som kommer nästa år.