Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Nya GM-bilen Hummer blir eldriven och troligen med komponenter från LG och Magna.
Nya GM-bilen Hummer blir eldriven och troligen med komponenter från LG och Magna.
Nya GM-bilen Hummer blir eldriven och troligen med komponenter från LG och Magna.
Nya GM-bilen Hummer blir eldriven och troligen med komponenter från LG och Magna. Foto: GMC

Magna och LG i nytt samarbete – bygger elmotorer till GM och Jaguar

Den kanadensiska underleverantören Magna och sydkoreanska LG Electronics slår sig ihop och bildar LG Magna e-Powertrain.

Det nya företaget väntas bygga elmotorer delar till elektrifierade drivlinor till bland andra General Motors och Jaguar.

Bilbranschen rustar för en elektrisk framtid. Det betyder bland annat nya allianser och samarbeten. Magna International är en av världens största underleverantörer i bilbranschen och Magna har också produktion av bilar till vissa aktörer. Det påstås till exempel att det kan bli Magna som bygger Apples nya elbil från och med 2024. Vi minns också att Magna en gång i tiden var intresserat av att köpa Saab från General Motors.

Nu är det som sagt nya tider och tillsammans med den koreanska teknikjätten LG Electronics har Magna International bildat nya LG Magna e-Powertrain. Företaget ska bygga komponenter till elektrifierade drivlinor i fabriker i Sydkorea, Kina och USA. 

Säljer till Jaguar

Företaget får direkt en kassa på cirka tio miljarder kronor för att inleda en produktoffensiv och skaffa sig kunder i bilvärlden. Bland de som redan uppges vilja köpa från LG Magna är General Motors och Jaguar Land Rover. Men LG Magna ska bygga sina komponenter i moduler för att de ska vara lätta att sälja till andra i bilbranschen.

Magnas tillträdande vd Swamy Kotagiri förutspår att 15 procent av alla bilar som säljs 2030 kommer att vara renodlade elbilar. LG ska bistå Magna med kunskap om produktion i stor skala samt med programvara till de nya komponenterna. 

Till en början bildas det nya företaget av cirka 1 000 arbetare vid LG:s fabriker i USA, Sydkorea och Kina och det nya företaget ska använda de lokaler som redan finns i dag. 

Affären väntas avslutas framåt sommaren då de två företagens aktieägare gett sitt godkännande.