Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Mahindra inte ute ur Saab-bilden trots allt

Här om dagen blev det klart att elbilskonsortiet Nevs köper Saabs konkursbo, nu kommer uppgifter om att tidigare spekulanten Mahindra och Nevs har kontakt om ett eventuellt samarbet. Detta kan betyda att det trots allt inte bara blir el-Saabar i framtiden.

Det är Dagens Industri som publicerar de obekräftade uppgifterna om att nya Saab-ägarna och elbilskonsortiet Nevs förhandlar med indiska Mahindra, som ju tidigare var involverat i budgivningen på Saabs konkursbo. Bakgrunden ligger i att bilfabriken i Trollhättan med all sannolikhet är överdimensionerad för elbilstillverkning, i alla fall under en övergångsperiod. Detta föranleder att vanliga bensin- och/eller dieseldrivna bilar ska komplettera elbilstillverkningen i Trollhättan, uppger källor till Dagens Industri.

Det är här Mahindra kommer in i bilden, som ska stå för tillverkningen av dessa bilar samtidigt som man ska ta huvudansvaret för att utvecklingen av Saabs nya Phoenix-plattform färdigställs. Utöver detta sägs ett samarbete med Mahindra kunna underlätta för Nevs att få rättigheter till varumärket Saab, något som kräver godkännande från försvarskoncernen Saab, som i sin tur har just Indien som en av sina största marknader.

Om förhandligarna leder till fram till något återstår att se, men om vi får se nya 9-3 i en vanlig, bensin/dieseldriven version så kan premiären väntas om ungefär två år. Och räkna med att det i så fall rör sig om snåla motorer med låga koldioxidutsläpp, och inga prestandaversioner, för att behålla Nevs miljö-image.