Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Volvo Cars / Scania / Shutterstock

Man åtalad för spionage mot Volvo Cars och Scania

Säkerhetspolisen har gripit en man som nu åtalas för industrispionage mot Volvo Cars och Scania. Mannen greps på en restaurang i Stockholm och misstänks för att ha försett Ryssland med information om de svenska fordonstillverkarna.

Mannen är en tidigare Chalmers-forskare som arbetat som konsult åt Volvo Cars. Vid gripandet hade mannen ett passerkort till Scania i Södertälje.

När mannen greps på restaurangen var han där tillsammans med en känd rysk spion vid namn Jevgenij Umerenko. Umerenko har tidigare varit verksam i Tyskland.

– Han förnekar alltjämt brott, säger mannens advokat Taavi Tuula, till Expressen.

Fått pengar

I förhör säger den misstänkte spionen att han känt den ryske underrättelseofficeren under flera år och att denne förmedlat pengar till honom och hans familj. Alltid i kontanter som lagts i kuvert och lämnats över på offentliga platser. 

Det var lite ”hysch hysch” kring pengarna, säger mannen, men nekar till att det skulle ha något med spioneri att göra.

– Jag påstår att han som konsult på sina tidigare arbetsplatser har anskaffat material i syfte att överlämna det till främmande makt, i detta fall Ryssland, säger Mats Ljungqvist, åklagare vid riksenheten för säkerhetsmål, till Expressen.

Spanat sedan 2017

Säkerhetspolisen har haft mannen under uppsikt sedan 2017 och vid flera tillfällen har mannen tagit emot pengar från sin ryske kontakt. Vid gripandet hade mannen fått 27 800 kronor.

Volvo Cars har kommenterat gripandet för branschtidningen Automotive News och meddelat att de känt till fallet. Scania bekräftade för tidningen att mannen arbetat åt företaget som konsult.