Markägare i tvist med bilföretag om sjöis i Arjeplog

Sveriges största skogsägare Sveaskog stämmer fyra biltestföretag då de vägrar betala för sig då de använder sjöisar i Arjeplog.

I dag möts statliga Sveaskog och fyra biltestföretag i Luleå tingsrätt i en tvist om nyttjande av isen på två sjöar i Arjeplog. Markägaren Sveaskog vill helt enkelt ha betalt av biltestföretagen för att de på vintertid plogar upp banor på isen på sjöarna Kakel och Uddajaur, men efter flera år av diskussioner som inte lett någonstans har Sveaskog nu valt att stämma företagen.

– Ska man som markägare behöva tåla att någon annan tar din mark i anspråk utan att du får ta betalt så omkullkastas hela principen om äganderätt, säger Viveka Beckeman chefsjurist vid Sveaskog till Sveriges Radio.

Enligt Sveaskog har de tidigare begärt årliga arrender på cirka 40 000 kronor per företag, men biltestföretagen åberopar allemansrätten och således inte ska behöva betala för sig. De anser sig ha allemansrätten på sin sida då de inte orsakar några bestående skador.

– Ja, Sveaskog äger vattenområdet men isarna har i alla tider använts för all verksamhet och det har skett enligt en sedvana, säger advokat Nils Rinander som företräder biltestföretagen till SR.

Om tvisten skulle ta sig till högre instanser menar utredare att den kan få stor betydelse för andra markägare och andra typer av motoraktiviteter. Detta då just motoriserade aktiviteter i nuläget anses ligga utanför allemansrätten.