Martin Winterkorn har inga planer på avgång efter skandalen

Vissa menar att Volkswagens vd Martin Winterkorn måste avgå efter uppdagandet av det systematiska utsläppsfusk som pågått i USA och andra delar av världen. Vid ett styrelsemöte i dag visade han dock inga tecken på att vilja avgå.

Volkswagen-styrelsens verkställande utskott bestående av fem ledande personer grillade tidigare i dag Volkswagens vd Martin Winterkorn angående dieselgate, skandalen där Volkswagen fuskat med utsläppsnivåerna på EA189-dieselmotorn. Elva miljoner bilar världen över är berörda.

Enligt rapporter ska Martin Winterkorn inte ha visat några som helst tecken på att vilja avgå från den post han suttit på i åtta år.

Innan skandalen fanns det tydliga indikationer på att styrelsen hade för avsikt att förlänga Winterkorns vd-uppdrag eftersom företaget har haft en enormt positiv utvecklingskurva under hans styre. På åtta år har omsättningen fördubblats och vinsten nästan tredubblats. Ett beslut om eventuell förlängning är tänkt att meddelas på fredag, bara dagar efter att företagets börsvärde rasat med hundratals miljarder kronor. Det knepiga är att styrelsemedlemmarna inte känner till hur djupt involverad Martin Winterkorn är i fusket, om han nu ens är insatt i det.

FILM: Se Volkswagen-vd:ns uttalande om skandalen

Som vi skrev om i går kom det fram uppgifter i tysk media som menade att Winterkorn kommer att ersättas. Då spekulerades det i att Porsches vd Matthias Müller är den som tar över, men han är inte ensam om att vara en favorit till vd-posten. Även Herbert Diess, som förra året värvades till Volkswagen styrelse från BMW:s dito, uppges vara en het kandidat till att ta över efter Martin Winterkorn.

Väldigt snart lär vi få veta om Winterkorn får stanna kvar på sin post eller om styrelsen väljer att ge honom (delar av) skulden för den stora skandal som nyss rullats upp och som är långtifrån över.