Foto: Verwendung fuer Pressezwecke honorarfrei

Matthias Müller – ny vd för Volkswagen-koncernen

Nu är det officiellt att det blir Matthias Müller som tar Martin Winterkorns plats som vd för Volkswagen-koncernen. Med omedelbar verkan.

Efter det stod klart att Martin Winterkorn avgår från sin post som vd för Volkswagen-koncernen i onsdags har det spekulerats i vem som ska ta hans plats. Nu står det klart att det blir den 62-årige Matthias Müller, som för närvarande är vd för Porsche AG, som ska ta hans plats.

– Matthias Müller är en person med stor strategisk och social kompetens samt entreprenörsanda. Han känner koncernen och våra märken väl och kan omedelbart ta sig an sin nya uppgift med full energi. Vi värderar högt hans kritiska och konstruktiva framtoning, sa tillförordnad ordförande Berthold Huber under en presskonferens.

Müller tillträder som koncernchef för Volkswagen AG med omedelbar verkan och kommer även att behålla sin plats som vd för Porsche tills en efterträdare är utsedd.

– Min allra viktigaste uppgift är att återvinna förtroendet för Volkswagen-koncernen – genom att vända på alla stenar och göra det med maximal transparens, och att dra rätt slutsatser utifrån den nuvarande situationen. Under mitt ledarskap kommer Volkswagen göra allt vi kan för att utveckla och implementera de mest stringenta compliance-reglerna i vår bransch. Om vi lyckas med det kommer Volkswagen-koncernen med sin innovativa styrka, sina starka märken och framförallt sitt kompetenta och högt motiverade team att ha en ännu starkare möjlighet att klara sig ur den här krisen snabbare, säger Müller.