Maud Olofsson: Det var GM och EIB

Förre näringsministern Maud Olofsson förnekar i ett KU-förhör att regeringen stängt Vladimir Antonov ute när den ryske affärsmannen ville köpa Saab.

Maud Olofsson förhördes under måndagen av riksdagens konstitutionsutskott med anledning av anklagelser om att regeringen stängt den ryske affärsmannen ute, vilket enligt anmälarna Jörgen Hellman (S) och Peter Johnsson (S) kostade Saab över ett år.

 Enligt Olofsson ligger ansvaret för att Antonov vägrades köpa Saab i stället på GM och EIB.

 – Jag vill understryka att regeringen aldrig tagit ställning till om Vladimir Antonov skulle tillåtas bli ägare i Saab. Det var GM och EIB som inte accepterade att han förvärvade delar av bolaget, sa Maud Olofsson under måndagens KU-förhör uppger Dagens Industri.

 Hon tar dessutom avstånd från att regeringen anklagat Vladimir Antonov för att vara brottsling. Däremot erkänner Maud Olofsson att man använt ett privat undersökningsföretag för att ta reda på uppgifter om Spyker och Vladimir Antonov.

 –Vi skulle pröva ägandet och det var därför man ville kontrollera vilka som fanns med i det här bolaget, säger Maud Olofsson till di.se.

 Uppgifterna diskuterades med GM, men detta ska enligt Olofsson inte ha varit den avgörande anledningen till att affären med Antonov sprack. 

 – De hade uppenbarligen annan information. USA är ett starkt land och GM är ett starkt företag. Det är klart att de har resurser att undersöka.

 Förhöret var enligt Dagens Industri snabbt avklarat och Maud Olofsson verkade inte stressad över frågorna.