Maud Olofsson frågas ut om Antonov

Före detta näringsministern Maud Olofsson ska frågas ut av riksdagens konstitutionsutskott, KU, om varför Vladimir Antonov nekades att köpa Saab.

Det är socialdemokraterna Jörgen Hellman och Peter Johnsson som anmält den tidigare näringsministern Maud Olofsson till KU. Enligt de båda partikamraterna skadades Saab av regeringens bedömning av den ryske finansmannen Vladimir Antonov. 

–Vi vill ha reda på spelet runt Saab. Vi bedömer att Saab tappade nära ett år när man försökte få Antonov som finansiär. Var det så att regeringen bestämt sig för att det var omöjligt så hade man kunnat berätta det för Saab, säger Jörgen Hellman till teknikensvarld.se.

 Hellman och Johnsson misstänker även att information om Antonov lämnats till FBI 2009 under tiden Antonov ville köpa in sig i Saab, men tillägger att man hoppas att utredningen ska visa att regeringen inte gjort något fel.

 –Jag hoppas alltid på godhet på något sätt. Men det känns som att regeringen spelat under täcket i de här frågorna. Någonting är det ju i bakgrunden, säger Jörgen Hellman.

Den 23 april ska Maud Olofsson frågas ut av KU.