Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Mazda har nu byggt 50 miljoner fordon

Nu har Mazda uppnått en maffig milstolpe. Den japanska biltillverkaren har passerat 50 miljoner tillverkade fordon.

Historien om Mazda tog sin början i Hiroshima i januari 1920 då Jujiro Matsuda grundade företaget Toyo Cork Kogyo Co. Till en början var det korkprodukter som gällde, men så småningom började företaget att tillverka verktyg och maskindelar. Det gick dock trögt för företaget som var nära ruinens brant redan i slutet av 1920-talet, men räddades. I samma veva hade ordet ”Cork” strukits ur namnet.

1930 påbörjades utvecklingen av ett fordon och i oktober 1931 drog tillverkningen av det trehjuliga transportfordonet Mazda-go igång. Företaget hade under denna period bytt namn till just Mazda som kan härledas till grundarens namn men också till Ahura Mazda, antika Persiens största gud (ljusets gud).

Mazda-go från 1931, företagets första fordon (66 st tillverkades första året). Notera Mitsubishi-logotypen under namnet Mazda på tanken. Mitsubishi och Mazda samarbetade under denna tid genom att Mazda fick använda Mitsubishis säljkanaler. 1936 avslutades det samarbetet.

Det var först 1960 som Mazda hakade på biltrenden. Deras första bilmodell i produktion var R360 – en liten så kallad ”kei car. Därefter har det rullat på rejält för företaget och mest känt kanske det är för att ha gett sig in på wankelmotorn. Bland annat Citroën och NSU gjorde detsamma, men Mazda är enda biltillverkaren som inte gav upp motorkonstruktionen.

R360 Coupé var Mazdas första bilmodell och kom 1960. Modellen var en liten bil, en så kallad kei car.

Rullar vi fram klockan till den 15 maj 2018, alltså för bara 14 dagar sedan, står det klart att Mazda har tillverkat 50 miljoner fordon sedan den där oktoberdagen 1931 när första exemplaret av Mazda-go rullade ut genom fabriksportarna i Hiroshima. Det har alltså hänt en hel del hos företaget som i dag har närmare 50 000 anställda. I genomsnitt har det tillverkats 1 580 fordon per dag.

För nuvarande räkenskapsår siktar Mazda på en årsproduktion om 1,66 miljoner bilar. Om sex år siktar de på två miljoner bilar årligen.