McLaren och Honda mot samarbete utanför F1

Den legendariska kombinationen McLaren-Honda är ju som bekant på väg tillbaka i Formel 1. Men kanske kan den även få en fortsättning i bilar för gatan? Ja, det verkar så.

Det går inte att komma ifrån att det fortfarande är en snackis, att McLaren och Honda återigen slår sina påsar ihop på Formel 1-banorna från och med nästa år. Kombinationen ledde ju till ett flertal VM-titlar i slutet på 1980-talet och början av 1990-talet, bland annat med Ayrton Senna bakom ratten.

Nu kommer dock rapporter om att samarbetet kan komma att utökas utöver Formel 1. Det gör uttalanden från McLaren-chefen Martin Whitmarsh gällande. ”Det är ett rent Formel 1-kontrakt, men vi har redan nu tittat på annan bilrelaterad teknik och delar den frikostigt”, ska Withmarsh ha sagt i en intervju till brittisk press, med tillägget, ”våra gatbilar har för tillfället ingen annan partner i bilbranschen och Honda vore en bra samarbetspartner”.

Om det blir något visare samarbete så lär det dock inte märkas förrän om ett antal år. MP4-12C är redan på marknaden, och kommer att säljas ett antal år till, den än sportigare McLaren P1 har precis lanserats, och den mindre, Porsche 911-utmanande, McLaren P13 har kommit så långt i utvecklingen att Honda knappast hinner ha ett finger med i spelet.

Det finns fördelar med ett samarbete för båda sidor. Medan McLaren kan få tillgång till Hondas expertis inom motorer, kan Honda dra nytta av McLarens kunnande inom lättviktsmaterial. Vi vet att Honda använt MP4-12C som riktmärke i utvecklingen av nya NSX, så ett samarbete kanske kan ge fler synergieffekter.