McLarens kolfiberfabrik invigd

Nu är McLaren Automotives andra fabrik invigd, där ska det dock inte byggas några bilar.

Tidigare i år kunde vi rapportera om att McLaren Automotive smyginvigt en andra fabrik. Med golv, väggar och logotyp på fasaden firade man detta genom att sladda in en McLaren Senna i lokalen och parkera den bredvid en Formel 1-bil av typen McLaren MP4/5 från 1989. En bil som rattats av föraren Ayrton Senna som hade kontrakt med McLaren 1988 till 1992 och tog tre förartitlar under den tiden.

Nu är fabriken, vid namn Composites Technology Centre (MCTC), invigt på riktigt och det av hertig och hertiginnan av Cambridge och Salman bin Hamad Al Khalifa, kronprins av Bahrain. McLaren Automotive ingår i McLaren Group som till 56 procent ägs av kungadömet.

Trots att den nya fabriken ligger i Sheffieldområdet så är det inte stål man ska syssla med. Fabriken ska uteslutande förse moderfabriken i Woking med kolfiberchassin. Tidigare har man tagit österrikiska Carbo Tech till hjälp. I och med detta ska McLarens bilar bestå av omkring 58 procent brittiska delar, beroende på modell och utförande.

Med på invigningen var även de första 50 av planerad 200 anställda på fabriken som ska komma upp i full kapacitet under 2020. Fabriken är byggd på en gammal öppen kolgruva och byggnaden mäter 7 000 kvadratmeter, hela området är på strax över 1,6 hektar.

Notan för bygget är cirka 550 miljoner kronor.