Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Teknikens Värld / Zuma Press TT Nyhetsbyrån

Med Joe Biden får Volvo Cars tänka om i USA

Volvo Cars valde samma linje som USA:s förre president Donald Trump gällande utsläppsregler i olika delstater. Efter att Trump förlorade presidentvalet tvingas Volvo Cars och några andra tillverkare att tänka om. Nye presidenten Joe Biden har redan dragit ett streck över Trumps bilpolitik.

För Donald Trump var klimatfrågan och utsläpp av koldioxid från biltrafiken betydligt mindre viktig än att skapa arbetstillfällen för den stora amerikanska bilindustrin. Trump ville inte se att de olika delstaterna skapade egna tuffare regler och stoppade hösten 2019 bland andra Kalifornien från att ha egna regler för hur mycket bilar fick släppa ut.

Volvo Cars fanns bland de biltillverkare som ställde sig bakom Donald Trumps krav på enhetliga reglerna för hela unionen. Volvo Cars har med Håkan Samuelsson som vd kämpat för så enhetliga regler mellan olika marknader som möjligt och Samuelsson har också varit för en större frihandel, ett ämne där Samuelsson ställt på motsatt sida som Donald Trump.

Kalifornien har under många år haft USA:s tuffaste utsläppskrav. Foto: PixHound / Shutterstock

Volvo mot Volkswagen

Volvo Cars fick medhåll av tillverkare som Toyota, Kia och General Motors. Däremot ville Ford, BMW och Volkswagen att Kalifornien och 21 andra delstater skulle få sätta sina egna regler. Senare valde Volvo Cars ändå att underteckna Kaliforniens tuffare regler.

Nu har Joe Biden tagit plats i Vita huset och redan förändrat en hel del av den politik som Trump förde. Bland annat tänker Joe Biden pressa ner utsläppssiffrorna och Biden har bett den amerikanska myndigheten EPA ska se över Trumps beslut att stoppa Kalifornien och de 21 andra delstaterna. Senast i april ska EPA presentera förslag på hur utsläppen ska minskas på ett effektivt sätt. Joe Biden vill se nya regler på plats resan i juli.

LÄS OCKSÅ: Med Biden som president ska USA satsa på elbilar 

Alla gratulerar Biden

Det har redan läckt ut uppgifter om att nya elbilar och en ny infrastruktur för laddning av de här bilarna är en stor del av Bidens plan att skapa fler arbetstillfällen och bygga ett mer hållbart samhälle.

Ledare för General Motors och Ford har förklarat att de gärna arbetar tillsammans med den nya regeringen. 

Joe Biden har anslutit USA till Paris-avalet, ett avtal som Donald Trump lämnade 2017 och beslutet har hyllats av bland andra Bill Ford.

General Motors vd Mary Barra har gratulerat Joe Biden via Twitter och även Barra vill arbeta tillsammans med Biden för att skapa en ny utsläppspolitik och satsning på elbilar.

TEST: Volvos elbil XC40 Recharge mot Polestar 2