Foto: press photo, do not use for advertising purposes

Mercedes A-klass blir finsk

Finlands sak är vår. Nu ska Mercedes bygga nya A-klass hos Valmet i finska Nystad, norr om Åbo, samma fabrik som tidigare gjort sig kända för tillverkning av bland annat Saab.

Tillverkningen av nya Mercedes A-klass har precis kommit igång i tyska Rastatt, och med 40 000 order redan lagda går försäljningen bra. Till och med så bra att man nu söker efter mer fabrikskapacitet, och har funnit det i Finland.

Nu har nämligen ett avtal upprättats mellan Daimler och Valmet Automotive, som har sin fabrik i Nystad norr om Åbo, där Valmet ska producera mer än 100 000 A-klass mellan 2013 och 2016. Detta ger också Valmet möjlighet att återanställa 400 personer som tidigare blivit uppsagda.

Valmet Automotives historia började 1968, som ett joint venture mellan företaget Valmet (i dag Metso) och Saab. Mellan 1969 och 2003 tillverkades det Saabar hos Valmet, med 9-3 Cabriolet som sista modell. Man har dock också tillverkat bilar för en rad andra företag, allt från Porsche till Lada. Se nedan för ett bildgalleri med alla modeller som Valmet tillverkat genom åren.