Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Mercedes anklagas för fusk med utsläppen i över en miljon bilar

Enligt en europeisk granskning på myndighetsnivå pekar det mot att Mercedes sålt över en miljon bilar med oacceptabelt höga utsläpp under nästan tio år.

I slutet av maj genomfördes en omfattande polisrazzia mot Daimler AG på olika platser runt om i Tyskland. Detta efter misstanke om utsläppsfusk.

Nu rapporter Süddeutsche Zeitung att fuskmisstanken kvarstår och att det rör motorerna OM642 och OM651. Dessa båda har under många år använts till en lång rad olika modeller från Mercedes – allt från A-klass, B-klass, C-klass, E-klass och vidare upp till större fordon så som suvar och skåpbilar. Totalt handlar det sannolikt om över en miljon bilar sålda under åren 2008 till och med 2016 som av åklagarmyndigheten i Stuttgart misstänks innehålla manipulerande mjukvara som lurar officiella utsläppstester på ett liknande vis som Volkswagen gjorde.

Mercedes, som enligt tyska åklagare till fullo samarbetar med myndigheterna i detta ärende, kan komma att tvångsåterkalla bilarna på den europeiska marknaden för att åtgärda dem. En liknande återkallelse skulle även kunna bli aktuell på den amerikanska marknaden. Där skulle Mercedes dessutom också kunna drabbas hårdare ekonomiskt.

Mercedes har tidigare i år skickat ut information till bilägare om att deras bilar ska justeras i enlighet med en överenskommelse med tyska myndigheten KBA för att sänka utsläppen. De hävdar att bilarna redan är lagliga men vill sänka utsläppen ytterligare, samt att bilarna över huvud taget inte påverkas av ingreppet, sett till exempelvis prestanda och förbrukning. Kommunikationen är av samma typ som den Volkswagen använt sig av.