Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Mercedes åter tillåtna i Frankrike

Efter att ha varit förbjudna i över en månad har nu en fransk domstol sagt att Mercedes-modellerna A-klass, B-klass och CLA åter ska få släjas i landet. Skälen till att bilarna stoppats har inte varit tillräckliga, anser man.

Det var tidigare i sommar som franska myndigheter stoppade all nyregistrering av Mercedes bilmodeller A-klass, B-klass och CLA, sedan de avslöjats använda det av EU förbjudna kylmedler R134a. Efter många turer, och flera domstolsärenden, verkar diet nu som att Mercedes till slut får rätt – bilarna ska få säljas i Frankrike.

Beslutet kom från en toppdomstol i Frankrike tidigare i veckan, och senast i dag ska franska myndigheter åter börja inregistrera Mercedesmodellerna. De franska myndihgeterna har hittills menat att R134a, som ju också förbjudits av EU, är en miljörisk – framförallt i form av en stark växthusgas. Mercedes å sin sida menar att det köldmedel som ansetts som R134a:s ersättare, R1234yf, innebär en skerhetsrisk då det bland annat lätt kan börja brinna.

”I dagens läge av utredningen kan inte ett införande av bilarna i Frankrike anses vara ett överhängande hot mot miljön”, fastslår Conseil d'Etat, Frankrikes högsta administrativa domstol. Räkna dock inte med att sista ordet är sagt i dispyten mellan Frankrike och Mercedes ännu.

Förbudet för Mercedes A-klass, B-klass och CLA innebar att Mercedes nybilsförsäljning i Frankrike sjönk med sju procent jämfört med samma period året innan – ett märkbart avbrott i en annars stigande försäljningskurva.