Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Mercedes-modeller nära att förbjudas i EU

Det började i förra veckan med att Frankrike ville förbjuda flera nya Mercedesmodeller baserat på nya EU-direktiv. Nu har förbudet fått preliminär uppbackning av EU-kommissionen –vilket gör att bilarna kan förbjudas i hela EU.

Det talades om det redan i förra veckan, att Frankrike hade valt att inte tillåta nyregistrering av Mercedes A-klass och syskonmodellen CLA. Bakgrunden var att Mercedes fortsatt använda kylmediet R134a i luftkonditioneringssystemet i bilarna – ett kylmedium som EU beslutat att fasa ut.

Beslutet att fasa ut R134a, som varit bilbranschens standard gällande kylmedium alltsedan den freonliknande R12 fasades ut på 1990-talet, trädde i kraft i januari 2011, och de flesta biltillverkare har gått över till det som anses vara den nya standarden – R1234yf. Mercedes har dock hävdat att man sett säkerhetsrisker med det nya kylmediet, och därför valt att fortsätta med det gamla.

Tyska myndigheter har godkänt att Mercedes fortsatt med R134a, men franska myndigheter har nu alltså fattat ett annat beslut – att förbjuda försäljningen av bilarna i landet alltsedan den 12 juni i år. Nu har också EU-kommissionen också uttryckt sig, och i ett preliminärt uttalande valt Frankrikes linje, vilket öppnar för att fler länder inom EU kan komma att förbjuda Mercedes modellerna A-klass, CLA och B-klass.

I uttalandet säger kommissionen att modellerna ”inte överensstämmer med sitt typgodkännande”, och man ska nu undersöka om även bilar tillverkade i maj i år, som även de har godkänts av tyska myndigheter, är illegala.

Bortfallet i Frankrike kan drabba omkring två procent av Mercedes försäljning, eller 29 000 bilar. Följer fler länder exemplet kan dock betydligt större volymbortfall bli aktuellt.