Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Daimlers vd Ola Källenius ser stora fördelar i att Mercedes är en del av Automotive Cell Company (ACC).Daimlers vd Ola Källenius ser stora fördelar i att Mercedes är en del av Automotive Cell Company (ACC).Daimlers vd Ola Källenius ser stora fördelar i att Mercedes är en del av Automotive Cell Company (ACC).
Daimlers vd Ola Källenius ser stora fördelar i att Mercedes är en del av Automotive Cell Company (ACC).

Mercedes och Stellantis ska göra battericeller ihop

Mercedes skalar upp utvecklingen och produktionen av nästa generations battericeller och moduler. Därför har tillverkaren gått med i ACC, ett nystartat bolag av bland andra Stellantis, som ska tillverka battericeller till elbilar.

För att Mercedes ska nå sitt elektrifieringsmål måste företaget ha en total batteriproduktionskapacitet på mer än 200 gigawattimmar i slutet av 2020-talet. Därför planerar man att bygga åtta cellfabriker världen över tillsammans med olika partners, varav fyra i Europa. Att gå med i Automotive Cell Company, ACC, är nästa steg på kursen till ”only electric”.

– Mercedes-Benz driver en mycket ambitiös transformationsplan och denna investering markerar en strategisk milstolpe på vår väg mot CO2-neutralitet. Tillsammans med ACC kommer vi att utveckla och effektivt producera battericeller och moduler i Europa – skräddarsydda enligt Mercedes specifika krav, säger Ola Källenius, vd för Daimler AG och Mercedes-Benz AG.

Om ACC

ACC grundades 2020 och består hittills av personal från Stellantis, TotalEnergies och Mercedes-Benz. ACC:s mål är att bli en europeisk marknadsledare för elbilsbatterier och moduler som möjliggör ren och effektiv mobilitet för alla. Forskningscentret i franska Bordeaux är i drift och pilotanläggningen i Nersac kommer att starta produktionen i slutet av 2021.

ACC-projektet kommer kräva en total investeringsvolym på mer än sju miljarder euro, ungefär 70 miljarder kronor, för att nå en kapacitet på minst 120 gigawattimmar i Europa i slutet av decenniet. Mercedes kommer bidra med ”tresiffriga miljarder euro”, enligt bolaget.

– Att få Mercedes-Benz att bli en ny aktieägare är en viktig milstolpe för ACC. Mercedes-Benz kommer att ge förtroende för vår tekniska färdplan och produktens konkurrenskraft som avsevärt stärker ACC:s affärspotential och underbygger våra ambitiösa tillväxtplaner. Detta är vårt bidrag till elektrisk och hållbar framtid, säger Yann Vincent, vd för ACC.

Mercedes andel i ACC kommer vara 33 procent. Målet är att bidra med tekniska och produktionsmässiga kunskaper till ACC. De ska också ytterligare komplettera battericellsutvecklingen med sin nyplanerade pilotanläggning Drive Systems Campus i Stuttgart från 2023 och framåt. ACC kommer förse Mercedes med batteritekniken från sin produktion från cirka 2025.

Som de flesta andra projekt inom bilindustrin strävar man efter hållbarhet och miljömässigt positiva inslag. ACC kommer därför främst använda el från förnybar energi och använda råvaror som utvunnits från certifierade gruvor till battericellerna.