Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Mercedes pratade samarbete med BMW, Fiat och Volkswagen

Mercedes står mer eller mindre på egna fötter men det har förts diskussioner om samarbete med både tyska och italienska rivaler. Det berättar Mercedes-chefen Dieter Zetsche.

Ett samarbete mellan Mercedes och BMW låter som en omöjlig och minst sagt ohelig allians. Men det är faktiskt inte första gången som ordet samarbete och de båda rivalernas namn nämns i samma mening. Både 2007 och 2008 var det på tapeten, men det blev inget av det.

I en telefonintervju härom dagen erkända högsta hönset hos Mercedes, Dieter Zetsche, att de med öppna sinnen söker nya vägar att utveckla företaget och att de därför har fört diskussioner med BMW, Volkswagen och Fiat om att ta fram en gemensam småbilsplattform.

– När vi planerade nuvarande generationen av framhjulsdrivna bilar förde vi ett antal diskussioner med BMW, med Fiat och med VW för att kolla om det vore vettigt att göra något tillsammans, sa Dieter Zetsche enligt branschtidningen Automotive News.

Till slut kom Mercedes fram till att det inte fanns mycket vinst i ett samarbete med någon av dessa rivaler. Fördelarna med att arbeta tillsammans med en konkurrent sågs som marginella.

Dieter Zetsche säger sig vara nöjd med Mercedes nuvarande verksamhet och att han är öppen för bredare strategiska steg vid framtida utveckling, annars skulle Mercedes tappa den position man i dag innehar.

Sedan 2010 har Mercedes och den befintliga alliansen Renault-Nissan ett samarbete som mynnat ut i bland annat Mercedes Kangoo-variant Citan. Inom kort kommer även nya Renault Twingo och nya Smart Fortwo som blir syskonbilar med gemensam teknik. Dessutom snackas det om att kommande Mercedes X-klass blir baserad på Renault Captur.