Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Mercedes-Benz AG – Communications & Marketing / Mercedes-Benz AG

Mercedes ska bygga eget laddnätverk

Mercedes planerar att bygga ett eget globalt laddnätverk, likt Teslas, med runt 10 000 snabbladdare som ska ge grön el. Samtliga laddpunkter kommer vara öppna för alla märken redan från början.

Under teknikmässan CES i Las Vegas som pågick i helgen avslöjade Mercedes planer om att bygga ett globalt nätverk för snabbladdare. Totalt ska omkring 10 000 laddare installeras och alla ska vara öppna för alla märken direkt från start. Alltihop ska levereras med grön el.

Först ut att få laddpunkter blir USA och Kanada, men senast 2030 ska nätverket ha expanderat till Europa, Kina och andra marknader. Det är kanske inte ett sammanträffande att märket planerar att vara helt elektriskt samma år. Ett delmål i det hela är att det 2027 ska finnas fler än 400 laddstationer med 2 500 laddare i Nordamerika.

– Vi vill ge Mercedes-kunder runtom i världen ännu en anledning att följa med oss ​​på resan mot elektrifiering, säger Ola Källenius, vd på Mercedes.

LÄS OCKSÅ: Mercedes öppnar sin första återförsäljare för bara elbilar 

Han anser att den egna utbyggnaden av laddinfrastruktur är viktig för framtida elbilsförsäljning, eftersom biltillverkare har för lite kontroll över det befintliga systemet. Man har hittills förlitat sig på tredjepartsleverantörer och det går helt enkelt för långsamt.

– Våra kunder förtjänar en övertygande laddningsupplevelse som gör elbilsägande och långväga resor enkelt. Vi kommer inte att vänta och se för att det här ska byggas, säger Källenius.

Laddarna ska fungera utan appar och kort för Mercedes-förare, nätverket ska kommunicera direkt med bilen. Elbilsägare med andra märken ska få ”flera olika betalningsmöjligheter” för att kunna komma åt laddstolparna.

Kostnaden för hela projektet kommer landa på ett ”ensiffrigt miljardbelopp” i euro, menar Mercedes.