Det är bland annat Mercedes GLC i 220 d- och 250 d-utföranden som anklagas för att innehålla fusk, det vill säga modeller med OM651-dieselmotor.
Det är bland annat Mercedes GLC i 220 d- och 250 d-utföranden som anklagas för att innehålla fusk, det vill säga modeller med OM651-dieselmotor. Foto: Teknikens Värld & Shutterstock

Mercedes stäms för dieselfusk

En konsumentgrupp i Tyskland hävdar att Mercedes medvetet fuskat med avgasreningen.

Det är Tysklands största konsumentorganisation Verbraucherzentrale Bundesverband, VZBZ, som anklagar Mercedes för att ha installerat speciella komponenter i avgasreningssystemen i Mercedes GLK och GLC med dieselmotorn OM651 som tidigare har varit under lupp. Dessa komponenter uppges ha fått ner avgasreningsvärdena i körcykeltester. I vanlig trafik var utsläppen dock högre.

Det domstolen i Stuttgart ska avgöra är om Mercedes medvetet har lurat kunder genom dessa avgasreningsåtgärder. Om svaret är ”ja”, riskerar bolaget stora skadestånd. Beslutet kan nämligen bli prejudicerande för alla GLC- och GLK-ägare.

LÄS MER: Mercedes anklagas för mer fusk i dieselbilar 

Tvisten berör totalt 50 000 GLC/GLK-ägare och har blivit möjlig efter det att Tyskland 2018 stiftade en lag som gav konsumentskyddsorganisationer rätt att ta tvister till domstol för enskilda konsumenters räkning. Detta för att undvika att höga kostnader ska avskräcka konsumenter från en prövning i domstol.
VZBZ har tidigare företrätt hundratusentals bilägare i en enorm grupptalan mot Volkswagen.

Mercedes menar att anklagelserna är grundlösa och pekar på att samtliga tidigare stämningar har friat Mercedes i liknande tvister.

LÄS MER: Opel får böta 650 miljoner kronor för dieselfusk 

Nya Mercedes GLC presenterades för bara drygt en månad sedan. Den inkluderas inte bland modellerna som anses innehålla fuskanordningar. Marknadslanseringen av nya GLC äger rum senare i år.