Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Fem snabba aktuella punkter från bilvärlden
2 AV 2
Foto: Mercedes-Benz AG

Mercedes storsatsar på nya operativsystemet MB.OS

Med hjälp av Google och Nvidia ska Mercedes ta fram ett helt nytt operativsystem. Men lanseringen av nya systemet MB.OS väntas dröja flera år.

Precis som Volvo Cars och de flesta av världens stora biltillverkare lägger Mercedes stora utvecklingsresurser på framtida bilar mjukvara. Nu presenteras en ny satsning på framtidens operativsystem som inte bara ska styra pekskärmen utan ha tillgång till hela bilen.

– Vi har valt att bli våra egna systemarkitekter genom att skapa ett system som får full tillgång till alla bilens funktioner och vi har gjort det tillsammans med några av världens bästa företag inom olika specialområden, säger Mercedes-Benz koncernchef Ola Källenius.

Det nya systemet som går under namnet MB.OS ska införas över hela modellprogrammet och Mercedes understryker att det utvecklas av dem själva, men i samarbete med bland annat Google och Nvidia.

Mercedes vd Ola Källenius bredvid en bil som nästan kan köra själv.Mercedes vd Ola Källenius bredvid en bil som nästan kan köra själv.Mercedes vd Ola Källenius bredvid en bil som nästan kan köra själv.
Mercedes vd Ola Källenius bredvid en bil som nästan kan köra själv. Foto: Mercedes-Benz AG

Mercedes tar hjälp av Nvidia för att utveckla de självkörande funktionerna och Google för att ta fram ett nytt navigationssystem.

Vilken modell som blir först med MB.OS återstår att se, det blir i alla fall inte nya E-klass som lanseras senare i år. Den får i stället tredje generationen av Mercedes nuvarande operativsystem som kallas MBUX.